Zajímavé způsoby použití USB


Poslední změna: 19 října 2023

Primárním účelem USB flash disku, známého také jako paměťová karta, je ukládání souborů. Ze względu na łatwy sposób podłączania i odłączania pamięci Flash, to często wykorzystuje się ją do przenoszenia danych między różnymi urządzeniami. Jest wiele mniej lub bardziej skomplikowanych sposobów, którymi można w świetny sposób wykorzystać nieodkryty potencjał tych urządzeń. Některé z nich si představíme v tomto materiálu.

U všech uvedených návrhů budeme jistě potřebovat paměťovou kartu a další příslušenství a kroky, které budou nutné, uvedeme u každého tématu zvlášť.

1. Přenosné aplikace vždy po ruce


Pokud používáte určitý program, je vhodné ověřit, zda je k dispozici v přenosné verzi. Například mnoho programů pro sledování stavu (např. teploty) našich stolních počítačů má přenosné verze.

Přenosná verze je taková verze programu, která nevyžaduje instalaci žádných dalších souborů nebo knihoven. Vše, co program potřebuje ke správnému fungování, je v souboru „.exe“. Takové verze jsou ideální pro použití s přenosnou jednotkou flash.

2. Funkce „autorun“ pro programy


Začněme jednou z nejzajímavějších funkcí, a to automatickým spouštěním jakékoli aplikace, která je na paměťové kartě. K tomu budeme potřebovat paměťovou kartu a:
– aplikaci, kterou chceme spustit, uloženou na pendrive,
– počítač nebo notebook pro přípravu,
– základní poznámkový blok (jiné textové dokumenty, jako je Word, se nedoporučují, protože používají jiné kódování).
Po přípravě aplikace na paměťové kartě, která vás zajímá, stačí:

  1. Vytvoření nového textového dokumentu (poznámkový blok) v kořenovém adresáři USB
  2. Do poznámkového bloku zadejte[Autorun]
    Open=” NázevAplikace”.exe
    Action=Start „NázevAplikace”.exe
    Label=My Portable PC
    Icon=” NázevAplikace”.exe
  3. Posledním krokem je uložení poznámkového bloku jako „autorun.inf“ také do kořenového adresáře USB.

Od této chvíle se po připojení USB k počítači nebo notebooku automaticky zobrazí vybraná aplikace.

 

3. Další zabezpečení zařízení


Paměť USB lze přeměnit na systémový klíč, který dále zabezpečí náš počítač nebo notebook. Po přípravě takového klíče USB nebudeme moci spustit systém bez připojeného USB. Zajímavé je, že data na paměťové kartě se neztratí a my můžeme stále používat naše zařízení k přenosu nebo ukládání souborů.

Pro správnou přípravu takového klíče se vyplatí použít bezplatný software, který je k dispozici na webu. Plně přístupný průvodce konfigurací vás krok za krokem provede celým procesem.

 

4. Bootovací USB se systémem


Každý domácí uživatel stolního nebo přenosného počítače by měl mít instalační program pro svůj systém, aby mohl v případě problému systém případně opravit, obnovit nebo nainstalovat nový. Doposud se nejčastěji používaly instalační disky CD/DVD, ale pokud je nemáte, můžete si snadno vytvořit vlastní bootovací USB.
K tomu potřebujeme navíc instalační soubor z oficiálních webových stránek Microsoft.
Stačí spustit stažený soubor, vybrat připojený USB disk a postupovat podle pokynů průvodce až do konce.

5. Více paměti RAM


Pokud máte USB disk s kapacitou větší než 1 GB, který je nevyužitý a systém běží pomalu, vyplatí se jej použít k rozšíření paměti RAM. Stačí použít integrovanou funkci systému Windows® s názvem „ReadyBoost“.

ReadyBoost je funkce, která umožňuje zvýšit paměť RAM počítače pomocí paměťové karty nebo karty SD jako mezipaměti. Tato funkce je k dispozici od roku 2007 a přišla s vydáním systému Windows Vista. Použití této možnosti zvyšuje rychlost spouštění systému a zrychluje kancelářské programy. Bohužel pro hry na slabých počítačích to prakticky nic nemění.

6. Vlastní mini herní konzole


Na základě emulátoru je možné proměnit flash disk v malou herní konzoli z 80. let. Hry staré více než třicet let zabírají na paměťové kartě ve srovnání s dnešními hrami jen málo místa. To znamená, že u sebe můžeme stále nosit rozsáhlou knihovnu titulů, které můžeme kdykoli spustit. Budeme si tak moci zahrát tituly jako Kong nebo Pac Man.

7. Osobní Wikipedie


Je možné si stáhnout celou Wikipedii. Můžete ji mít neustále u sebe. Anglická verze je největší a zabírá přibližně 17 GB, ale ostatní verze (včetně polské) zabírají přibližně 15 GB. V malé kapse je tak možné mít celou online encyklopedii, která ke správnému fungování nebude vyžadovat připojení k internetu, což může být někdy užitečné a prospěšné.

Souhrn

S přenosnou pamětí USB toho můžete dělat opravdu hodně a jste omezeni pouze svou fantazií. Zde uvedené návrhy jsou jen malou částí nápadů, které vás napadají.
Pokud se vám některá z nich líbí nebo vás naše řešení inspirovala k něčemu jinému, zveme vás, abyste si prohlédli naši nabídku USB klíčů ZDE .