Який тип роз’єму USB вибрати?


Остання зміна: 31 October 2023

Еволюція роз'єму USB. Чи має Type C™ шанс монополізувати ринок?

Ми продовжуємо тему USB-роз’ємів. Після буму розмов про роз’єм Type-C™, який тривав деякий час, ажіотаж давно вщух, але ми вирішили повернутися до цієї теми і оцінити всі варіанти, з якими ми стикаємося, коли справа доходить до USB-роз’ємів.

Індустрія побутової електроніки вже деякий час провіщала кінець старих USB-роз’ємів, який полягав у відмові від цілого ряду USB-кабелів, окремо призначених для різних електронних пристроїв, і заміні їх усім новим стандартом – роз’ємом Type-C™. Його завданням було уніфікувати функціонал своїх попередників, додати нові можливості та усунути актуальну проблему підбору відповідного штекера та роз’єму в пристроях, якими ми користуємося щодня. Чому цей тип виявився у всіх на слуху і що він повинен змінити в світі побутової електроніки?

Історія розвитку роз’єму USB

Оскільки ми хочемо спрогнозувати майбутнє, давайте повернемося на мить у минуле, тобто на початок історії стандарту USB, який був офіційно представлений двадцять років тому. Його основна роль полягала в передачі даних між комп’ютером і периферійними пристроями. Технологічний прогрес і пов’язана з ним еволюція комп’ютерного обладнання та інших електронних пристроїв призвели до того, що роз’єм USB пройшов довгий шлях змін у структурі, зовнішньому вигляді і навіть функціональності, відколи USB став основним засобом живлення мобільних пристроїв.

Популярність роз’єму USB призвела до необхідності адаптації цієї технології та пристосування її до все нових і нових вимог, що відповідають новим поколінням комп’ютерних систем, тенденції до використання все менших пристроїв і, нарешті, до адаптації стандарту до специфічних характеристик мобільних пристроїв. Ці зміни зумовили необхідність постійного вдосконалення характеристик USB, забезпечення більшої потужності зарядки, збільшення швидкості передачі даних і зміни самого зовнішнього вигляду USB-роз’єму. Говорячи про USB, важливо розрізняти два поняття: стандарт і тип роз’єму. Про стандарти ми вже писали ТУТ, тому не будемо повторюватися і зосередимося на тому, що винесено в заголовок, тобто на типах роз’ємів.

За терміном “тип USB” ховається зовнішній вигляд штекера і роз’єму, а отже, його використання в певних пристроях. Кожен, хто має вдома хоча б кілька різних електронних пристроїв, наприклад, смартфон, планшет або фотоапарат, знає, як важко знайти в шухляді USB-кабель з відповідним штекером для підключення потрібних пристроїв.

Еволюція типів USB

Роз’єм Type C™ – це новітній тип USB-роз’єму, який покликаний усунути проблему заплутаних кабелів, призначених для різних пристроїв, покращуючи таким чином зручність користування електронікою. Однак до появи цього типу USB характеризувався низкою різних штекерів і роз’ємів, найпопулярнішим з яких і донині залишається роз’єм типу A – плоский, прямокутний, який найчастіше зустрічається в комп’ютерних корпусах, старих ноутбуках і павербанках. Однак роз’єм типу А не підходить для комп’ютерних периферійних пристроїв, таких як принтери, цифрові камери або зовнішні жорсткі диски. Для цього використовується роз’єм типу B – менший, більш квадратний роз’єм зі скошеними розрізами у верхній частині.

Роз’єми і штекери типу A і B мають міні- і мікро-еквіваленти. Мікростандарти були введені для того, щоб дозволити використання роз’єму USB на мобільних пристроях, які не мають достатнього місця в корпусі для встановлення роз’єму USB типу A або B. Тому мобільні пристрої оснащуються роз’ємом microUSB, найчастіше типу B, що призвело до практичного витіснення microUSB типу A з ринку.

Така кількість роз’ємів і штекерів роками створювала численні проблеми, з якими нетерплячі користувачі стикаються щодня. Зростаюча уніфікація та потреба об’єднати різні функції в одному пристрої, наприклад, камеру, годинник і навігацію в одному смартфоні, спричинили революційні зміни і в стандарті USB, а саме – запровадження Type C™.

Прагнення до симетрії

Найважливішою особливістю USB Type C™ є його універсальна симетрична форма, що дозволяє вставляти роз’єм з будь-якого боку порту. Ця особливість є великою перевагою для всіх, хто цінує зручність і швидкість використання. Невеликий розмір, подібний до microUSB B, дозволяє використовувати роз’єм у всіх пристроях: від мобільних пристроїв, тобто смартфонів, планшетів, фотоапаратів і навіть VR-окулярів, до всіх сучасних периферійних пристроїв, які можна підключити до комп’ютера.

Роз’єм призначений для роботи в найшвидшому стандарті USB 3.1, що працює на швидкості 10 Гбіт/с, забезпечуючи максимальну швидкість передачі даних до 950 МБ/с. Однак ця швидкість буде відповідно знижуватися при одночасному підключенні декількох різних пристроїв. Додатковою перевагою є підтримка Thunderbolt 3 і DisplayPort, які дають USB Type C™ можливість збільшити пропускну здатність до 40 Гбіт/с, передавати відео в якості 4K і вище, а також забезпечувати живлення пристроїв на рівні 100 Вт.

Адаптація Type C™ до типу C

Незважаючи на великі очікування, пов’язані з впровадженням цього типу роз’ємів, варто пам’ятати, що уніфікація все ще вимагає багато часу і є непростим процесом. Найшвидше на зміни відреагували виробники ноутбуків, які вже вбудовують новий тип роз’єму у свої корпуси. Однак на ринку все ще є багато комп’ютерів, які підтримують лише старі типи роз’ємів, що вимагає від виробників пам’яті створювати продукти, які відповідають вимогам всіх типів штепсельних роз’ємів. Прикладом такого продукту є наш USB-накопичувач ODD3, який має два інтерфейси USB 3.0 – Type A і Type C™. Цей продукт дозволяє передавати дані між комп’ютерами та ноутбуками з класичним роз’ємом USB і новітніми ультрабуками, телефонами та планшетами, які вже оснащені роз’ємом Type C™. Це рішення може стати ідеальною сполучною ланкою між старими та новими пристроями на деякий час і неоціненним помічником при переході на USB Type C™.