Вибір компонентів ПК


Багато людей часто стоять перед вибором, як поводитися з комп'ютерною технікою: купити готове обладнання і не турбуватися про збірку, або ж заощадити трохи грошей і зібрати комп'ютер самостійно. Іноді вибір падає на перший варіант, оскільки користувачі бояться пошкодити компоненти або не володіють різними етапами складання комп'ютера. У цьому короткому посібнику ми спробуємо пояснити найосновніші аспекти при виборі компонентів ПК, щоб зробити процес складання комп'ютера трохи більш звичним.

 

 

Вам знадобиться близько 10 хвилин, щоб прочитати весь матеріал.

Готові бурові установки, або так звані “off-the-shelf”, які можна знайти на ринках, часто складаються зі старих компонентів або таких, що не відповідають ключовим вимогам чи сертифікатам. Найнебезпечнішим компонентом є блоки живлення, оскільки саме неякісний блок живлення може пошкодити інші компоненти, навіть якщо вони мають хорошу якість і продуктивність.

Інша проблема, яка стосується готових наборів, – це продукти з неповноцінними або невідповідними специфікаціями. Можна знайти набори зі встановленими модулями, які характеризуються швидкістю або затримками, нижчими за оптимальні для встановленого процесора або вищими, ніж може витримати материнська плата.

Найбільшою проблемою є невідповідність компонентів один одному або потребам користувача. У випадку, коли ми особисто збираємо комп’ютер, у нас є можливість заздалегідь ретельно продумати майже кожен компонент, який ми хочемо поставити в наш майбутній комп’ютер. Також є можливість повністю контролювати бюджет, який планується на певну комплектацію, але найголовніше – самостійне збирання комп’ютера є ідеальною можливістю дізнатися більше про кожен компонент і більш ретельно зрозуміти, як працює комп’ютер в цілому.

Збірку комп’ютера ми опишемо в окремому матеріалі, але перед тим, як приступити до його складання, потрібно серйозно підійти до підбору окремих компонентів.

Щоб зібрати комп’ютер, нам знадобляться правильні компоненти.

Справа

 

Найчастіше ми керуємося естетичними міркуваннями (колір, форма, розмір). Варто звернути особливу увагу на розмір корпусу, оскільки його ширина має великий вплив на розмір процесорного кулера, який ми зможемо помістити всередину. Якщо ви плануєте встановити кулер типу “все в одному” (AiO) або зібраний власноруч (LC), варто звернути увагу на розмір монтажного простору для самого кулера. Крім того, щоб наш комп’ютер добре охолоджувався, внутрішня довжина корпусу зараз є важливим аспектом, оскільки розмір відеокарт (GPU) досягає до 40 см, і його потрібно кудись помістити. Наступним і останнім пунктом, на який потрібно звернути увагу, є максимальний розмір материнської плати, оскільки від цього буде залежати, на якій материнській платі ви зможете зупинити свій вибір.

Материнська плата

 

Це основа комп’ютера. На цьому компоненті рідко варто економити, адже його найважче модернізувати в майбутньому. Заміна материнської плати на новішу потягне за собою заміну процесора і модулів оперативної пам’яті, коли ми робимо це на рубежі нового покоління. Слабка плата може не дозволити повністю використати потенціал процесора і модулів під час можливого розгону або тюнінгу. Коли мова йде про материнську плату, варто звернути увагу на процесорний сокет, кількість банків оперативної пам’яті, підтримувану швидкість оперативної пам’яті, наявність допоміжних роз’ємів (M.2, SATA, USB-C і т.д.) та інші необхідні аспекти, так як у всіх вона може бути різною. Корисно знати, якого типорозміру материнська плата, яку ви обираєте. Ми розрізняємо такі розміри, як mini-ITX, micro-ATX, ATX, EATX. Розмір материнської плати не повинен бути більшим за максимальний розмір, який може вмістити обраний корпус.

Процесор (CPU)

 

Мозок всього комп’ютера, і вибір цього компонента тісно пов’язаний з вибором материнської плати, зробленим раніше. Ми не можемо вибрати материнську плату, яка підтримує процесор нового покоління з певним сокетом (наприклад, LGA 1700), і підібрати до неї процесор старого покоління, який підходить під інший сокет (наприклад, LGA 1200). В цьому випадку ми навіть не зможемо поставити процесор в сокет (гніздо). Аналогічна ситуація стосується процесора нового покоління під старіший чіпсет материнської плати, але з тим же сокетом – в цій ситуації найчастіше допоможе оновлення BIOS, що іноді буває складно, але часто може бути реалізовано для покупця магазином (іноді за додаткову плату).

Сучасні процесори поділяються на два табори: Intel і AMD. Кожен з цих двох виробників має власну номенклатуру для окремих моделей.

Для синіх, або Intel, у нас є такі моделі, як Celeron, Pentium, i3, i5, i7 та i9. Ви знайдете наступні сокети: LGA1155, LGA1150, LGA1151, LGA12oo, LGA1700 (найновіші). Також можна зустріти сокети для процесорів HEDT (High-End Desktop), такі як LGA2011, LGA2011v3, LGA2066. Для кожного сокета існує певна кількість доступних процесорів. Існує набагато більше сокетів, але ми перерахували лише ті, які, на нашу думку, є найпоширенішими серед нового та вживаного обладнання.

У випадку червоного табору, або AMD, є моделі, розділені на серії: 3, 5, 7, 9 і Threadripper. Тут ви можете зустріти такі сокети, як AM3, AM3+, AM4, AM5, а також sTRX4 і SWRX8 (аналоги HEDT від Intel).

Червоні мають свою номенклатуру процесорних сокетів, яка відрізняється не тільки назвою, але й конструкцією. AMD використовує контактні “ніжки” на процесорах, в той час як у INTEL вищезгадані контактні “ніжки” заховані в сокети. Варто згадати, що всі процесори AMD поставляються з розблокованим множником, тобто з можливістю ручного розгону. У випадку з INTEL це не так очевидно, тому що якщо ви хочете вручну розігнати синій процесор, вам доведеться вибрати модель з позначенням K, KF або KS. Крім того, варто знати, що процесори Intel з літерою F в назві моделі (наприклад, 13900KF) не мають інтегрованої графіки, тому необхідна наявність спеціальної відеокарти.

Модулі пам’яті (RAM)

 

Вони мають вирішальне значення для ефективної роботи при використанні комп’ютера як для ігор, так і для професійних додатків. При виборі модулів потрібно звертати увагу на 3 основні параметри: об’єм (ГБ), який відповідає обсягу тимчасової пам’яті, яку матиме попередньо обраний процесор (більше – краще); швидкість (МГц), яка відповідає за швидку передачу даних між контролером пам’яті та модулями (більше – краще); латентність (CL), яка інформує про кількість тактів, які повинні пройти, щоб контролер отримав доступ до очікуваних даних (менше – краще).

Найрозумніший вибір для DDR4 – це модулі IRDM PRO DEEP BLACK або CRIMSON WHITE, які мають швидкість 3600 МГц і затримки CL18. Це відносно високі швидкості і низькі затримки, з якими, безумовно, впорається переважна більшість материнських плат, доступних на ринку.

Що стосується ємності, то прийнято вважати, що для базових додатків буде достатньо від 8 до 16 ГБ. З іншого боку, для ігор і більш професійних додатків варто озброїтися модулями загальним об’ємом від 16 ГБ і більше. Кожна материнська плата в специфікаціях має максимальний об’єм, який вона здатна підтримувати, тому, знаючи, скільки банків пам’яті є і скільки ГБ вона підтримує, ви зможете розрахувати найбільш оптимальний об’єм одного модуля. Просто розділіть максимальний підтримуваний обсяг на кількість банків, наприклад, 64 ГБ / 4 банки оперативної пам’яті = 16 ГБ. Оптимальним рішенням є один модуль на 16 ГБ, якщо ви плануєте заповнити всі банки оперативної пам’яті.

Зберігання даних

 

Багато сучасних материнських плат мають принаймні один роз’єм M.2, який варто використовувати для SSD, призначенням якого має бути система та основні системні програми і драйвери. Якщо ви придбаєте носій більшої ємності, на ньому також можна буде розмістити ігри та додаткові утиліти.

Цікавим рішенням “початкового рівня” є накопичувач PX500, який вирізняється високою швидкістю запису та читання даних, а його ціна не надто відрізняється від 2,5-дюймових SSD. Однак, якщо ви шукаєте щось більш ефективне, радимо звернути увагу на пропозицію IRDM, де ви можете знайти IRDM PRO M.2 з дуже ефективним радіатором.

Якщо у вас більше слотів M.2, ви можете встановити на них більше накопичувачів для ігор, додатків та інших даних. Трохи дешевшим і при цьому дуже ефективним рішенням є 2,5-дюймові SATA-накопичувачі, роз’єми для яких можна знайти на будь-якій материнській платі, в кількості від 2 до 10 і більше.

 

До недавнього часу HDD були стандартом, завдяки своїй великій ємності, але варто зазначити, що при виборі HDD постраждає швидкість відгуку всієї системи, оскільки швидкість роботи базових HDD щонайменше в кілька разів нижча, ніж у базових SATA SSD-накопичувачів. Окремої згадки заслуговують накопичувачі на роз’ємі M.2, оскільки вони не потребують додаткового кабелю для нормальної роботи. Цей факт позитивно впливає на організацію кабелів, а це не що інше, як порядок у проводці, що часто може бути найбільшою проблемою при складанні власного комп’ютера.

Електроживлення (PSU)

 

Ключовий, але часто недооцінений компонент. Варто обирати блок живлення, ефективність якого підтверджена численними сертифікатами (бронзовими, срібними, золотими тощо) та тестами.

Вибір блоку живлення, що дорівнює розрахованому енергоспоживанню всього комплекту, без урахування ефективності блоку живлення може, в кращому випадку, викликати падіння продуктивності або випадкові перезавантаження всієї системи, а в гіршому – призвести до пошкодження одного з компонентів нашого комп’ютера.

Існує також так званий “чорний список” блоків живлення, на які слід звертати увагу, а виробників або моделі з цього списку слід остерігатися як вогню і ніколи не купувати. У такому списку можуть опинитися неякісні моделі блоків живлення навіть від відомих виробників. Використання блоків живлення з чорного списку рано чи пізно призведе до пошкодження або повного згоряння деяких компонентів, оскільки такі блоки живлення мають серйозні проблеми з підтриманням постійної напруги, часто з конструктивних причин, які ми, як користувачі, не в змозі виправити.

Чим вищий сертифікат, тим вища ціна блоку живлення. У таблиці нижче наведено приблизну ефективність блоків живлення, заявлену виробниками.

Ефективність блоків живлення згідно з сертифікатом.
Сертифікат20% load50% load100% load
PLUS82%85%82%
PLUS BRONZE85%88%85%
PLUS SILVER87%90%87%
PLUS GOLD90%92%90%
PLUS PLATINUM92%94%92%
PLUS TITANIUM94%96%94%

Відеокарта (GPU)

 

Улюблений компонент геймерів. З деяких пір він став одним з найдорожчих компонентів майже кожного комплекту. За кілька років ціни на відеокарти досягли захмарних висот, і великий вплив на цю складну ситуацію на ринку має популярність криптовалют.

Відеокарта є основним компонентом, який впливає на продуктивність комп’ютера в іграх. При її виборі варто звернути увагу на продуктивність раніше згаданих процесора і модулів пам’яті, оскільки ці два компоненти мають ключовий вплив на продуктивність і використання відеокарти.

Якщо ви виберете відеокарту, яка буде занадто потужною для інших компонентів, ви можете приректи себе на виникнення явища під назвою “вузьке місце”, інакше відомого як “bottleneck”. Тоді переважна більшість можливостей відеокарти просто не буде використовуватися. Крім того, варто знати, що наявність набагато потужнішої відеокарти на тлі слабкого процесора може призвести до незвичайних аномалій, що відображаються на екрані монітора, які відомі під назвою “заїкання” (stuttering). Stuttering в перекладі з англійської означає “заїкання” і може бути безпосередньо віднесено до явища “заїкання екрану”, тобто невеликих і коротких ривків екрану, які іноді можуть дуже засмучувати і відволікати під час тривалої роботи.

Калькулятори вузьких місць доступні в Інтернеті, і варто скористатися ними, щоб оцінити, які компоненти ви можете собі дозволити в рамках свого бюджету. При виборі цього компонента дуже важливо збалансувати бюджет між процесором, модулями пам’яті і лише відеокартою, щоб весь пристрій мав більше сенсу.

Підсумок

 

Правильний вибір компонентів – це ключ до ефективного використання встановленого бюджету на комп’ютерний набір і повного розкриття його майбутнього потенціалу. Хитрість полягає не в тому, щоб витратити дуже велику суму грошей на найефективнішу відеокарту, яка буде буквально нудьгувати з погано працюючим процесором. Хитрість полягає в тому, щоб підібрати компоненти один до одного таким чином, щоб потенціал кожного компонента був максимальним.

Ви можете знайти всі рекомендовані твердотільні накопичувачі ТУТ, а всі рекомендовані модулі пам’яті – ТУТ.

Якщо під час вибору комплектуючих для ПК виникнуть додаткові запитання, ми доступні за адресою marketing@goodram.com, або на Facebook.