Struktura a typy paměti RAM


Poslední změna: 19 prosince 2023

Paměť RAM (Random Access Memory) je jednou z nejdůležitějších součástí každého počítače. Moduly RAM umožňují ukládání dat, která se používají v reálném čase pro správnou činnost počítače a aplikací. Stojí za to vědět, že paměť RAM je na rozdíl od pevných disků/SSD efemérní, takže může dosahovat rychlostí zápisu, čtení a kopírování desítek nebo dokonce stovek tisíc megabajtů za sekundu (MB/s), což je až 200krát více než u standardního SATA SSD, takže ani ty nejrychlejší disky nemohou fungovat jako paměť RAM, protože jsou příliš pomalé. Na druhou stranu „přechodná“ povaha paměti RAM neumožňuje trvalé uložení dat, takže všechny informace uložené v paměti RAM se po odpojení napájení ztratí, takže je stejně důležité mít k dispozici datové úložiště v podobě disku, na kterém mohou být výsledky operací provedených pamětí RAM a procesorem uloženy trvale.

Typy paměti RAM

Na trhu s pamětí RAM lze nalézt několik různých typů pamětí. Při nákupu nových modulů do počítače začněte tím, že si ověříte možnosti své základní desky z hlediska maximální rychlosti a kapacity modulů, které podporuje. Vyplatí se také ověřit počet volných bank.

Když mluvíme o pracovní paměti, je důležité zmínit všechny typy, které lze nalézt:

  • RDIMM
  • LRDIMM
  • U-DIMM ECC

Všechny uvedené typy nacházejí uplatnění v moderních průmyslových a serverových zařízeních.

Pokud však hledáte paměť pro svůj stolní počítač, jehož účelem jsou kancelářské úlohy nebo spouštění her a aplikací, a to i těch nejnáročnějších, pak pravděpodobně potřebujete poslední známý typ paměti, U-DIMM.

Paměť U-DIMM je typ paměti, který se vyskytuje v pamětech DDR5, DDR4, DDR3 a starších generacích.

Pátá a nejnovější generace paměti RAM má 288 pinů, což je stejný počet pinů jako u předchozí generace. Stejný počet pinů v konektoru neznamená zpětnou kompatibilitu, protože základní desky pod technologií DDR4 by si s nejnovější pátou generací neporadily, proto je tato technologie chráněna „přihrádkou“ v konektoru, která byla jemně posunuta, aby se zabránilo osazení modulů DDR5 do desek předchozí generace.

DDR5 se od svých předchůdců liší rychlostí a šířkou pásma. Kromě toho je vybavena technologií ECC (Error Correction Code) On-Die, která byla v předchozích generacích vyhrazena pouze pro moduly U-DIMM ECC. V předchozích generacích moduly ECC nefungovaly na základních deskách, které nepodporovaly opravu chyb, a naopak, protože tato technologie byla vyhrazena pouze pro serverová řešení. Nejnovější generace modulů DDR5 má tuto technologii zabudovanou v čipech (kostkách), odtud název On-Die ECC.

Ekvivalentem paměti U-DIMM pro notebooky a mobilní zařízení jsou moduly SO-DIMM. Tyto paměti se v novějších verzích dodávají ve stejném generačním rozdělení. Paměť DDR5 SO-DIMM má v konektoru 262 pinů, tj. o 2 piny více ve srovnání s předchozí generací, což již znemožňuje zapojení tohoto typu modulu páté generace do notebooku nebo jiného zařízení podporujícího DDR4 nebo starší generaci. Kromě toho se „přihrádka“ vyskytuje také s mírným posunem a samotné moduly SO-DIMM DDR5 používají technologii On-Die ECC, která byla zabudována do paměťových kostek nejnovější generace, obdobně jako u U-DIMM DDR5.

 

Základní konstrukce paměti RAM

Každý modul RAM se skládá z několika základních součástí:

  1. Vícevrstvá deska s plošnými spoji (PCB) je nejčastěji černá, ale dodává se také v zelené nebo modré barvě;
  2. Paměťové kosti v množství odpovídajícím konkrétní pozici a typu paměti;
  3. PMIC (pro DDR5), který navíc obsahuje čip, jako je SPD HUB, v němž jsou uloženy všechny informace o napětí, rychlostech, latencích a profilech OC. Samotný modul PMIC (Power Management IC) je zodpovědný za správu napájení modulů. U starších generací byl za shromažďování informací o nastavení zodpovědný pouze SPD uložený v čipu EEPROM;
  4. Četné pasivní součástky, jako jsou rezistory, tranzistory, odporové žebříky, induktory. Všechny slouží k zajištění správného průtoku proudu jednotlivými součástkami a k regulaci napětí na jednotlivých součástkách modulu;
  5. Piny ve správném počtu a rozteči pro určitou generaci, které umožňují instalaci na základní desku a slouží k výměně dat mezi paměťovými moduly a ostatními součástmi počítače;
  6. Boční zářezy pro upevnění modulů ve slotu RAM pomocí speciálních upevňovacích prvků;
  7. Podsvícení RGB/aRGB a chlazení v podobě chladičů – volitelná výbava, která se nejčastěji vyskytuje u přetaktovaných spotřebitelských modulů, ale tato řešení najdeme i v serverech a průmyslu, kde podsvícení informuje o možných chybách konkrétního modulu a chladič zlepšuje stabilitu provozu.

Informace uvedené v tomto materiálu jsou pouze částí, která popisuje základní typy a konstrukci modulů RAM. V dalších materiálech se dozvíte více o rychlosti, latenci a dalších důležitých podrobnostech týkajících se paměti RAM.

Máte dotazy nebo jste našli chybu? Napište nám na Facebook – GOODRAM/IRDM.

Pokud se chcete dozvědět více o našich paměťových kartách nebo dalších nabízených produktech, podívejte se na naše webové stránky – www.goodram.com.